×
Home Route Werk Info

Syrië voor en na de oorlog

In mijn werk behandel ik graag onderwerpen die dicht bij de werkelijkheid staan. Het liefst ga ik zelf op pad om aan verhalen te komen. Daarvoor bezoek ik bepaalde plekken en ga ik met mensen in gesprek. Ook vind ik het leuk om door middel van workshops mensen te leren kennen en mijn passie voor maken te delen.

Aan het begin van dit jaar begon ik een project met ex-vluchtelingen/statushouders in het participatiehuis van Oldebroek. Ik zette workshops in als middel om de mensen te leren kennen. We tekenden en praatten veel over persoonlijke interesses, over Nederland, over hun landen van herkomst over verschillen en overeenkomsten.

Ik wilde graag werk maken over deze groep mensen. Er bestaan veel vooroordelen over mensen die naar ons land gevlucht zijn. Ik denk dat vooroordelen vooral ontstaan doordat je iets of iemand niet kent en er weinig over weet. Met mijn werk wil ik helpen een gezicht te geven aan het begrip “vluchtelingen”. Ik heb dappere, mooie, leuke mensen mogen ontmoeten, die ook veel te bieden hebben en ook helemaal niet zo anders zijn dan Nederlanders. In beeld vertel ik over hun hobby’s, passies, dromen en waar ze trots op zijn. Dit is een project waar ik nog aan werk, het heeft vertraging opgelopen door de sluiting van het participatiehuis wegens Corona.

Wat ik op PROTO laat zien is een zijspoor dat ik ben ingeslagen. In deze serie beelden heb ik voor en na oorlog ’s Syrië afgebeeld. Het merendeel van de statushouders in het participatiehuis komen uit Syrië. Van hen heb ik veel geleerd over hun cultuur en hun land. Ook al heb ik Syrië zelf nooit bezocht, via hen komt het toch dichtbij.

Toen ik op internet naar beeld en informatie over Syrië zocht kwam ik veel foto’s tegen van Syrië voor en na de oorlog. Ik vind het heftige beelden, maar ook heel inspirerend. Ik besloot deze reeks monotypes te maken. De serie bestaat uit 6 tweeluiken, bestaand uit een voor en na beeld van verschillende locaties in Syrië. De illustraties zijn gemaakt door middel van een monotype techniek. Met drukinkt schilderde ik op een metalen plaat die ik vervolgens afdrukte met behulp van een drukpers.

Voor mijn afstudeerproject plaats ik meerdere beeldrapportages waaronder de monotypes van Syrië en de illustraties over de mensen van het participatiehuis op mijn website: amarinsyntema.nl.

Artez Illustratie

Waar kan ik dit werk in de stad bekijken?

Academiehuis
routekaart
Amarins Yntema Profiel foto

Amarins Yntema

Amarins Yntema is vierdejaars student ArtEZ Illustration Design

Misschien ook interessant?

Overzicht van al het werk
Proto Zwolle // 26 juni t/m 05 juli //
Proto Zwolle // 26 juni t/m 05 juli //