×
Home Route Werk Info

Reuzen gooien met stenen

Als kunstenaar zoek ik naar verschillende manieren om verhalen te vertellen. Soms zijn verhalen zo kwetsbaar en groot dat ze niet gelijk te vangen zijn in beeld. Het verhaal vraagt om reflectie, perspectief en herhaling. Om deze reden verwijs ik in mijn werk vaak naar oude sprookjes. Sprookjes lenen zich goed voor het uiten van elementaire gevoelens. Daarnaast is de herhaling van deze sprookjes een belangrijk onderdeel voor de lezer. Door sprookjes te herhalen krijgen ze diepgang, ze groeien als het ware met de lezer mee. Dit gegeven is een belangrijk beginpunt voor mijn werk. Door mythologie te combineren met het alledaagse ontstaat er een puzzel. Deze puzzelstukken zijn niet gebonden aan één manier van leggen. Ze kunnen telkens weer uit elkaar gehaald worden en in een andere compositie worden samengebracht. Op deze manier kun je iedere keer weer een andere kant van het verhaal belichten en op zoek gaan naar de noodzaak van het vertellen.

Een groot thema voor mij is trauma. Voor zowel degene die een trauma heeft meegemaakt, als de naaste van deze persoon, kan het soms moeilijk zijn om het trauma te benoemen. Mijn overtuiging is dat trauma, net zoals de sprookjes die we alsmaar hertalen, lucht nodig heeft. Er zit kracht in het vertellen van je eigen verhaal. Het maakt dat je niet alleen een toeschouwer bent maar ook de eigenaar wordt. Mijn intentie als kunstenaar is dan ook om handvaten aan te reiken om deze verhalen vorm te geven. Zodat de verhalen bevestigd worden en de ruimte krijgen om er gewoon te zijn.

De analoge stop-motion 'Reuzen gooien met stenen' gaat over een reus die probeert een thuis te vinden waarin hij past. Dit verwijst naar mijn thuisloze verleden in mijn tienerjaren.

Artez Illustratie

Waar kan ik dit werk in de stad bekijken?

Academiehuis
routekaart
3 Gemma Oosterhof profiel foto schilderij

Gemma Oosterhof

Gemma Oosterhof is vierdejaars student ArtEZ Illustration Design

Misschien ook interessant?

Overzicht van al het werk
Proto Zwolle // 26 juni t/m 05 juli //
Proto Zwolle // 26 juni t/m 05 juli //