×
Home Route Werk Info

Zelfportret

Sinds het voorjaar van 2019 focus ik me in mijn werk op feminisme.

In het begin ging het mij er met name om dat ik mensen bewust kon maken dat normale, bijna alledaagse dingen denigrerend en seksistisch kunnen zijn. Een half jaar geleden ging mijn werk vooral over Body Positivity. Een beweging die zich erop richt dat iedereen blij moet kunnen zijn met het lichaam dat ze hebben.

Mijn afstudeerproject, The Feminist Diaries, is een illustratieboek over mijn ervaringen als vrouw en feminist. Ik heb teruggekeken naar mijn kindertijd en zag dat dit verlangen naar gelijkheid al sinds een jonge leeftijd in mij zat. In dit boek neem ik je mee door deze reis.

Gendernormen, ongelijkheid, vooroordelen, verwachtingen, noem maar op. Als kind was ik me vaak niet eens bewust van veel dingen die niet direct invloed op me hadden. Op de middelbare school zat ik nog steeds zoveel in mijn eigen bubbel, dat veel van dit soort dingen langs mij heen gingen.

Sinds drie jaar ben ik pas echt actief bezig met gelijke rechten, zowel in mijn werk als in mijn persoonlijke leven. Vanaf het moment dat ik mij gelijke rechten ging aantrekken, kon ik deze ook niet meer negeren.

Ik denk na over hoe en waarom ik feminist ben geworden. Waarom de vraag voor gelijke rechten zoveel verzet oproept, zelfs nu in 2020. Over hoe zoveel minderheden steeds maar moeten vechten voor rechten die voor velen normaal zijn.

Ik denk na over waarom ik niet vol zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid naar mijzelf kan kijken in de spiegel.

Mijn werk is voor iedereen die zich hierin kan vinden. Iedereen die net als ik gefrustreerd is door de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen. Net als ik boos wordt van nog een dronken kerel die me naroept of in mijn kont knijpt. Moe van het nog steeds moeten vechten voor gelijke rechten. Dat met alle #BodyPositive wat er te vinden is ik nog steeds niet blij ben met mijn lichaam.

Artez Illustratie

Waar kan ik dit werk in de stad bekijken?

Academiehuis
routekaart
Marloes Roskam Pasfoto

Marloes Roskam

Marloes Roskam is vierdejaars student ArtEZ Illustration Design

Misschien ook interessant?

Overzicht van al het werk
Proto Zwolle // 26 juni t/m 05 juli //
Proto Zwolle // 26 juni t/m 05 juli //