×
Home Route Werk Info

Healing Story

Mijn afstudeerwerk is een boek waarin ik een verhaal door middel van grafische technieken analoog illustreer. Het onderwerp van mijn is een biografische gebeurtenis uit het leven van de schrijver Franz Kafka Ik heb dit gekozen, omdat ik het passend vind bij mijn persoonlijke ontwikkeling als mens.

Alle kennis en kunde rondom de grafische technieken heb ik tijdens mijn studieperiode opgedaan. De reden waarom ik ze heel graag gebruik is, omdat het allemaal draait om het maken van afdrukken op papier die indruk maken op de kijker, er zit een figuurlijk en letterlijk element in. Het is zowel een kunst; het maken van originele afbeeldingen, als een ambacht; het maken van prenten.

Het gebruik van grafische technieken heeft een grote impact op mij als kunstenaar. Ze lieten en laten me meer experimenteren dan ik ooit had verwacht. Ik geloof dat experimenteren belangrijk is voor een kunstenaar, je leert om een zekere angst los te laten en je horizon te verbreden. Tijdens het experimenteren streef ik in eerste instantie niet naar een perfect eindproduct. Ik vind het belangrijker dat ik leer door te doen; de ontwikkelingen tijdens het maakproces vormen de beste leerschool. Door dit proces van ontdekken kom je jezelf tegen en leer je jezelf kennen als kunstenaar.

Het idee om een boek zonder tekst te maken is geïnspireerd op het werk van enkele grote kunstenaars, waaronder Frans Masereel, Lynd Ward en Otto Nückel. Deze kunstenaars hielden zich aan het begin van de 20e eeuw bezig met grafische technieken. Met hun woordeloze romans geloofden ze dat kunst de wereld kon veranderen en dat vind ik prachtig.

Het is niet makkelijke geweest om dit project tot een goed einde te brengen. Een boek maken is al een groot project en wanneer de middelen en werkplekken beperkt worden, vergt het analoge werk extra moeite. Toen de academie (ArtEZ) dichtging heb ik contact opgenomen andere werkplaatsen in het land om te vragen of ik bij hen kon komen werken. Gelukkig werd ik bij een aantal met open armen ontvangen. Ik heb het grootste deel van de beelden bij de Stichting Grafisch Atelier Kampen gedrukt, de weinige tekst die ik had, mocht ik bij de Grafische Werkplaats Amsterdam drukken en ik kan bij Sigrid Spier terecht om de omslag van het boek af te maken.

Gaandeweg heeft het project veel lagen en betekenissen gekregen. Niet alleen op inhoudelijk vlak; wat het boek zelf vertelt en wat ik graag zou willen communiceren. Ook is het hele maakproces voor mij een soort 'vorming’ geworden. Dit boek is een verzameling van verschillende plekken, mensen, technieken en gevoelens, maar bevat ook een grote dosis doorzettingsvermogen. Het verhaal in het boek zelf gaat over reizen en liefde en dat is precies wat het maakproces inhield voor mij; veel reizen om het af te kunnen krijgen, de liefde die ik voelde voor het plan en waar ik kracht uit kon halen om door te gaan en niet te vergeten de liefde die ik ontvangen heb van iedereen die me de afgelopen tijd heeft geholpen.

Artez Illustratie

Waar kan ik dit werk in de stad bekijken?

Academiehuis
routekaart
Valeria Profielfoto jpg

Valeria Vangelista

Valeria Vangelista is vierdejaars student ArtEZ Illustration Design

Misschien ook interessant?

Overzicht van al het werk
Proto Zwolle // 26 juni t/m 05 juli //
Proto Zwolle // 26 juni t/m 05 juli //