×
Home Route Werk Info

Over Proto!

Van verse kunst & design talent tot architectuur!

Van 26 juni t/m 5 juli vindt voor de derde keer in de binnenstad van Zwolle op verschillende locaties PROTO plaats. Het meerdaagse Art & Design expositie waarin getalenteerde afstuderende mbo- en hbo-studenten en professionals in de kunst en vormgeving hun werk laten zien. Dit jaar vraagt de situatie in ons land ons om PROTO op een andere, veilige manier bij jullie bezoekers te brengen. De wereld staat op zijn kop. Er is veel aan de hand. Er is geen groter contrast op dit moment dan onze wereld binnen en de wereld zoals die buiten was, is en kan zijn. Juist in deze tijd willen we inwoners van Zwolle laten zien wat de toegevoegde waarde is van de creatieve industrie. We keren ons dit jaar tijdens PROTO binnenste buiten door vanaf buiten inkijkjes te bieden in ons werk, onze gedachten en innovatieve oplossingen. Dat doen we van buiten naar binnen achter etalages en ruiten op bijzondere locaties met werk van creatieve professionals.

Thema binnenste buiten

Dit jaar vraagt de situatie in ons land ons om PROTO op een andere, veilige manier bij onze bezoekers te brengen. De wereld staat op zijn kop. Er is veel aan de hand. Er is geen groter contrast op dit moment dan onze wereld binnen en de wereld zoals die buiten was, is en kan zijn.

MAAR HOE KRIJGEN WE ONZE GEDACHTEN NAAR BUITEN, HOE MAKEN WE DAT WAT WE MAKEN ZICHTBAAR, HOE INSPIREREN WE ELKAAR EN ANDEREN?

Kunstenaars, ontwerpers, architecten en andere creatieve professionals zijn de ‘ondernemers’ van de toekomst. Vanuit hun autonome denkkracht leveren zij een essentiële bijdrage aan innovatieve ontwikkelingen in onze samenleving. We dagen onszelf, onze opdrachtgevers, mede makers, en iedereen die het maar horen en zien wil uit om zichzelf eens binnenste buiten te keren. Wat speelt er in jouw hoofd? Hoe ziet onze nieuwe realiteit er uit? Je maakproces, je maakomgeving, je visie op hoe we nu verder gaan en misschien wel waar we naar toe moeten of kunnen. We keren ons dit jaar tijdens PROTO binnenste buiten. Dat doen we met zowel fysieke als online exposities en we zetten bijzondere talenten in de schijnwerpers. Met PROTO 2020 geven we podium aan de binnenwereld van de creatief, inspireren we door letterlijk vanaf buiten binnenkijkjes te geven via volledig veilig te bezoeken expositie-routes in de stad.

TIEN DAGEN LANG EEN ONLINE EXPO EN FYSIEKE LOCATIES IN DE BINNENSTAD VAN ZWOLLE MET WERK VAN CREATIEVE AFSTUDEERDERS EN PROFESSIONALS

KOM KIJKEN EN LAAT JE INSPIREREN EN VERWONDEREN DOOR DE BINNENWERELD VAN DE CREATIEVEN IN ZWOLLE

Partners

Creative Works

Via Creative Works (platform voor de ondernemers uit de creatieve industrie) hebben we een groot aantal ondernemers in de creatieve industrie aan ons verbonden. Creative Works is de organisatie die alle werkenden in de creatieve industrie in de regio samenbrengt, verbindt en verrijkt. Creative Works werkt aan de zelfprofilering van creatieve professionals, bevordert samenwerking en ontmoeting, verrijkt de kennis en kunde van professionals en brengt vraag en aanbod bij elkaar. Via Creative Works zijn de creatieven verbonden aan de Human Capital Agenda van de regio. Creative Works organiseert een Keynote met als spreker Boris Nihom in het PROTO-programma met ondernemers uit de creatieve industrie, studenten en bezoekers uit de regio. Creatief professionals vind je op de PROTO-locaties Maagjes Bolwerk, Galerie het Langhuis Goudsteeg, Grote Markt 4, Roggestraat 21, de Statenzaal, in de Stadskamer en in het Academiehuis.

ARTEZ - Finals

Eindexamenstudenten van de opleidingen Docent Beeldende Kunst & Vormgeving, Illustration Design, Interieurarchitectuur, Ad Interieurvormgever en de Master Interior Architecture presenteren hun eindexamenwerk tijdens PROTO 2020. Maak kennis met de nieuwe lichting illustratoren, docenten beeldende kunst & vormgeving, ruimtelijk ontwerpers en interieurvormgevers,

De ArtEZ Academie voor Art & Design in Zwolle is een kunstacademie waar (toegepaste) kunstenaars worden opgeleid en waar onderzoek gedaan wordt naar de aard van kunst en de rol van kunst in de samenleving.


CIBAP - GRADUATES 2020

Examenkandidaten van Cibap tonen t/m 12 juli hun werk in Museum de Fundatie. Cibap is de MBO vakschool voor vormgeving in Zwolle waar talentvolle studenten worden uitgedaagd uit te blinken als toekomstig beroepsbeoefenaar in de Creatieve Industrie. In de Fundatie zijn meesterstukken te zien: experiment met nieuwe materialen, nieuwe technieken en nieuwe manieren van werken en denken.

In etalages in de tegenovergelegen Papenstraat, in ‘Dwarz’ (papendwarsstraat) en de Grote Kerk is tegelijkertijd ‘proeve’ werk van een groot aantal examenkandidaten te zien. Van fotografie en film tot mediavormgeving en van meubel- en productdesign tot ruimtelijke vormgeving en restauratie/decoratie schilderen.

Museum de Fundatie bezoeken? Reserveren / ticket boeken kan hier: https://www.museumdefundatie.nl/

Zwols Architectuur Platform

Het Zwols Architectuur Podium (ZAP) is een onafhankelijke stichting. Het fundament voor dit stevige architectuur -podium- wordt gelegd door een groep enthousiaste vrijwilligers die voor een groot deel werkzaam is in de architectuur en stedenbouw. Het Zap nodigt professionals en geïnteresseerden uit mee te denken en te discussiëren over gerealiseerde bouw, nieuwbouwplannen en te brainstormen over de toekomst van de stad. Het ZAP werkt samen met Zwolse architecten aan de Architectuur Biënnale Zwolle (ABZ) die tijdens Proto architectonische ingrepen in de stad Zwolle laat zien. Dit jaar zal de architectuur biënnale helaas niet doorgaan i.v.m. de Corona maatregelen maar er wordt als wel volop gewerkt aan ABZ 2021.

DELTION COLLEGE - IN THE SPOTLIGHT

Van 25 juni tot en met 6 juli 2020 presenteert het Deltion College ‘In The Spotlight’.

Studenten van de opleidingen Media & Vormgeving, Creative Developer, Fotografie, Audiovisueel, Artiest/Muzikant, Mode en Woninginrichting & Design tonen hun werk in de etalages van het Stadhuis (Sassenstraat), in de Statenzaal (Diezerstraat) en in het Academiehuis (Grote Markt).

Klaar voor de volgende stap in hun carrière tonen zij hoe ze creativiteit, innovatie en technisch vakmanschap op hun eigen unieke wijze met elkaar hebben verbonden.


WINDESHEIM - AFSTUDEERWERK

Studenten van de opleidingen Bouwkunde, IPO en journalistiek exposeren hun afstudeerproducties in de binnenstad. IPO is te zien in het pand van Windesheim in de binnenstad, Koestraat 3 en de Praubstraat 18 en Bouwkunde aan de Koestraat 10 en 12. Alle opleidingen zijn vertegenwoordigd in het Academiehuis.

Spraakmakende projecten Media van Journalistiek en innovatie bij IPO en Bouwkunde: jonge professionals die invloed hebben op onze toekomst.

Klik hier om de afstudeerproducties van de studenten Bouwkunde te bekijken!

ZONE.COLLEGE - EINDEXAMENWERK

Twee studenten Bloem & styling tonen in de Roggenstraat en in het Academiehuis een deel van hun examenwerk. Back tot the centuries.
Groen gaat een steeds grotere rol spelen in ons leven. Maar welke trends uit het verleden zijn nog steeds een inspiratiebron voor nu en in de toekomst?

Het resultaat dat te zien is: grote groene objecten die de omgeving mooier maken en zorgen voor een prettige leefomgeving.

LANDSTEDE MBO - CREATIEF WERK

Van 26 juni tot en met 6 juli tonen de examenkandidaten van de opleidingen Mode, Media & Vormgeving, Fotografie & Vormgeving en Musical & Dans en C.I.C.K. (Cultureel Instituut voor Creativiteit en Kunsten)hun werken op verschillende locaties in de binnenstad van Zwolle. In de Statenzaal hoor en zie je de examenwerken van de studenten van de opleiding Mode en Musical & Dans en C.I.C.K.

In de etalages van het Stadhuis en de etalages van het Maagjesbolwerk tonen studenten van Media & Vormgeving en Fotografie & Vormgeving hun werken. In het Academiehuis staan de werken van studenten tentoongesteld die klaar zijn voor hun vervolgstap in hun vak. Voor de examenkandidaten de afsluiting van hun opleiding en de start van een creatieve toekomst!

Belangenvereniging voor Zwolse Kunstenaars

De BZK behartigt de belangen van Zwolse kunstenaars (Professionele schilders, beeldhouwers, keramisten, vormgevers, performers en fotografen) te behartigen. Zij zoeken naar een professioneel podium voor hedendaagse kunst in Zwolle en PROTO kan ze dat bieden. Van de BZK exposeren zeven kunstenaars van dinsdag 23 juni tot eind juli in het kader van PROTO hun werk in de Stadkamer te weten Afke van Halen, Marianne Gantzert, Tali Farchi, Marie-Jeannette Quist, Peter van der Werf, Frans van de Vrande, Nioutze Hi. Daarnaast is werk van BZK kunstenaar, Pim Trooster in de PROTO-week 26 juni t/m 5 juli te zien in het Academiehuis.

Nieuws

PROTO 2020: ONLINE EXPO

We doen nog niet alles uit de doeken maar PROTO zal dit jaar op een hele nieuwe manier "te bezoeken" zijn. Nog meer verbinding met de stad, lokale ondernemers en meer podium voor professionals uit de creatieve industrie. Binnenkort vertellen we je op ons volledig nieuw ontwikkelde online platform meer over de Art & Design expo van dit jaar en laten we je vooral zien en ervaren hoe de creativiteit in de regio Zwolle bruist. Misschien wel als nooit te voren! Zet 26 juni maar vast in je agenda, want bijzonder gaat het zeker worden!

Lezing Boris Nihom

Met veel plezier nodigen wij jou speciaal uit voor Keynote Creative Works: Boris Nihom op 1 juli tijden PROTO Zwolle in Theater Odeon.

Een echte ambassadeur van creativiteit en ondernemerschap in een snel veranderende wereld; dat is Boris Nihom. Tijdens PROTO Zwolle is Boris 1 juli keynotespeaker Creative Works in Theater Odeon. Hij neemt jou mee in zijn visie op de toekomst voor de creatieve sector in de breedste zin van het woord. Want juist in deze rare tijden is creativiteit harder nodig dan ooit. Hij laat ons ervaren wat allemaal wél kan en hoe belangrijk creative thinking is. Boris is partner en managing director bij Achtung!mcgarrybowen en mede-oprichter van Studio Kraftwerk. Daarnaast geeft Boris ook graag les aan de UvA en TU Delft en publiceert topstukken in o.a. Adformatie en Emerce. Een man met bakken ervaring in branding en experience design, op het hoogste niveau. Volgens Piet Coelewij, Keynote Creative Works 2019 / commissaris/ondernemer en oud CEO Wehkamp, is Boris één van de meest indrukwekkende strategische denkers in Nederland op het gebied van creativiteit. Kortom: 1 juli, Theater Odeon, be there! Schrijf je nu in via Eventbrite en bemachtig in een van de laatste plekken voor deze lezing.

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-keynote-creative-works-boris-nihom-proto-zwolle-2020-109601679574?utm_campaign=post_publish&utm_content=EBLinkEvent&utm_medium=email&utm_source=eventbrite&utm_term=shortLinkViewMyEvent

Indien je niet fysiek aanwezig kunt zijn, is de lezing ook live te volgen via RegioZwolle TV.

Corona maatregelen

Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Naast het volledig omgooien van het concept van PROTO, namelijk fysiek te bezoeken expo locaties, lezingen en een festival-achtige programmering, hebben we uiteraard de nodige corona maatregelen getroffen. Alle werken van dit jaar zijn online te bezoeken en de locaties in de binnenstad waar nog wel werk is te zien zijn op een veilige manier te bezoeken. De etalages zorgen voor een veilige barrière en op locaties waar men naar binnen kan zullen hosts, signing en looprichtingen en hygiene- maatregelen zorgen voor een verantwoorde expo ervaring. Er geldt een maximumaantal van 30 personen per gebouw, die 1,5 meter afstand moeten houden. Met elkaar dragen we er voor zorg dat mensen anderhalve meter afstand houden. Heb je vragen hebben over onze maatregelen dan kun je altijd contact met ons opnemen via info@protozwolle.nl

Algemene informatie rondom PROTO

Openingstijden PROTO locaties

Er zijn vier plekken die fysiek te bezoeken zijn tijdens PROTO. Deze hebben geen gelijke openingstijden om de bezoeker goed te informeren hierbij een overzicht.

Academiehuis:

Vrijdag 26 juni, zaterdag 27 juni, Dinsdag 30 juni, Donderdag 2 juli ,Vrijdag 3 jul, Zaterdag 4 juli: 11.00 – 17.00 uur

Zondag 28 juni en 5 juli: 12.00 – 17.00 uur (alleen tijdens PROTO)

Maandag 29 juni gesloten

Woensdag 1 juli 11.00 – 14.00 uur eerder gesloten (i.v.m repetitie concert)

Stadskamer:

Vrijdag 26 juni,Maandag 29 juni, Dinsdag 30 juni,Woensdag 1 juli,Donderdag 2 juli, vrijdag 3 juli 13.00 – 17.00 uur

Zaterdag 27 juni en 4 juli gesloten

Zondag 28 juni en 5 juli gesloten

NB. De expositie van de BKZ is de hele zomer nog te zien in de Stadskamer.

Fundatie:

De Fundatie is alleen te bezoeken met via de website van de Fundatie aangekochte tickets, die een begintijd (Fundatie Zwolle) of specifieke dag (Kasteel het Nijenhuis) aangeven waarop u aanwezig bent. De Fundatie is tijdens PROTO alle dagen tussen 10.00 en 17.00 uur geopend. Behalve op maandag 29 juni.

Oude Statenzaal Diezerstraat

Vrijdag 26 juni t/m zondag 5 juli 10.00 – 16.00 uur

FAQ

Welke maatregelen neemt PROTO voor een veilig bezoek?

Uiteraard nemen wij de maatregelen rondom COVID-19 serieus. We hebben daarom onze expositie ook online gezet op protozwolle.nl. Hierdoor kan je veilig vanuit huis de expositie bezoeken. Wil je er toch even op uit? In de binnenstad van Zwolle gelden de algemene regels voor het afstand houden en eenrichtingsverkeer. De exposities die in etalages zijn te zien kunt u daarmee op veilige wijze bezoeken. Op de locaties waar je naar binnen kan zal er of een suppoost van de instelling aanwezig zijn of een PROTO suppoost die er op letten dat er niet teveel personen binnen zijn. Zij bewaken ook dat iedereen zich aan de anderhalve meter richtlijn houdt. In de locaties is er via een route aangegeven hoe mensen de expositie kunnen bezoeken waardoor er eenrichtingsverkeer ontstaat.

Moet ik betalen om PROTO te bezoeken?

PROTO vindt plaats op openbaar toegankelijke plaatsen. Hier hoeft u geen toegang voor te betalen. Een deel van het werk van de Cibap afstudeerders is te vinden in de Fundatie. Als u dit werk gaat bezichtigen moet u een reservering maken en er gelden dan de voorwaarden en toegangsprijzen van museum de Fundatie.

Proto Zwolle // 26 juni t/m 05 juli //
Proto Zwolle // 26 juni t/m 05 juli //