×
Home Werk Ontdek Info Talenten

De kunstenaar vertelt…

Bijzondere kunstroute, WERELDPRIMEUR in Zwolle van 24 juni t/m 11 juli

Ken je dat? Je loopt door je stad en je komt op een culturele hotspot of je ziet een fantastisch kunstwerk, en dat je je dan afvraagt; “van wie is dat kunstwerk eigenlijk en wat heeft de kunstenaar bedoeld met dit kunstwerk?”

Tijdens de gratis AR(t)TOUR038 kun je met je telefoon een virtuele kunstenaar oproepen. Dat is niet zomaar een kunstenaar, maar de kunstenaar zelf, die jou één op één vertelt over het kunstwerk waar je voor staat of verteld jou iets over hem/haarzelf. Deze kunstenaar, waaronder Herman Brood, zal voor jou verschijnen middels Augmented Reality. Met de AR(t)TOUR038 ben je vrij om te gaan en staan waar je wil, je hoeft geen gids te volgen en kunt de tour alleen doen, met een groep of met je gezin. Met deze eigentijdse technologie ben je in staat om je stad op een nieuwe manier te ontdekken en wordt de kunst en de kunstenaar dichter bij de beschouwer gebracht.

Beeldmerk

Hoe werkt de AR(t)TOUR038?
Langs de uitgekozen route in het museumkwartier in Zwolle staan en hangen verschillende kunstwerken gemaakt door Zwolse kunstenaars. Zo kun je Herman Brood in Augmented Reality zien optreden, maar kun je ook werk zien van de kunstenaars van De Trotse Muren, Ruben Gringhuis, Sjaak Klein Heerenbrink, Tali Farchi, Marit Otto en Jeroen van Doornik. Je kunt nu naast elk van deze kunstwerken de kunstenaar zelf in Augmented Reality plaatsen via de gratis app Fectar (www.fectar.com) en luisteren naar zijn/haar verhaal. Je scant hiervoor met de app de QR code die je vindt naast het kunstwerk. Ook is er een fysieke plattegrond, en speciaal voor kinderen een plattegrond in kleurplaat met potloden, op te halen bij het Zwolse balletjeshuis en kunnen zij tijdens of na de route de plattegrond inkleuren óf op de achterkant zelf een kunstwerk maken. Hiermee kunnen zij bij het naastgelegen Wijnhuis een borrelplank voor het hele gezin of gratis entreetickets voor Museum de Fundatie winnen. Elke week wordt er één winnaar gekozen door een vakjury.

Wereldprimeur
Dit innovatieve kunstproject met Augmented Reality is op deze manier nog nergens ter wereld gedaan en vindt zijn primeur in Zwolle. Het is een nieuwe manier om kunstwerken uit te leggen en toe te lichten. Er zullen op de route diverse kunstwerken te zien zijn, in allerlei vormen, met de daarbij behorende virtuele kunstenaar. Je kunt de route lopen vanaf 24 juni en zal eindigen op 11 juli. De AR(t)TOUR038 is geheel gratis.

Kaartje A Rt TOUR

Pink Unicorn
Danielle ter Haar, Founder van Pink Unicorn, heeft dit concept zelf bedacht en uitgevoerd vanuit haar technologie bedrijf. Haar nieuwsgierigheid naar het verhaal achter kunstwerken was hierin leidend. Voor de AR(t)TOUR038 heeft ze partners gezocht en gevonden in; Het Fonds voor Communicatie Innovatie, Markantus, Het Academiehuis, CIBAP, PROTO en de gemeente Zwolle. Haar ambitie is dat elke stad ter wereld met haar hulp straks een eigen AR(t)TOUR kan hebben.

Voor meer informatie:
Pink Unicorn
Danielle ter Haar
arttour@danielleterhaar.nl
06-10453800

Proto Zwolle // 24 juni t/m 11 juli //
Proto Zwolle // 24 juni t/m 11 juli //