×
Home Blokkenschema Locaties Uitgelicht werk Ontdek Kennisfestival Changemakers Hooked Art flow Zwolle
PROTO ART & DESIGN EXPO 2021 BREIDT IN DE VIERDE EDITIE UIT MET EEN NOG GROTER AANBOD AAN EXPOSITIES IN DE BINNENSTAD EN IN DE VOLOP IN ONTWIKKELING ZIJNDE SPOORZONE. PROTO IS HET OVERKOEPELENDE ART EN DESIGN EVENT IN DE REGIO ZWOLLE. PROTO WIL HAAR BEZOEKERS LATEN ZIEN WAT DE TOEGEVOEGDE WAARDE IS VAN DE CREATIEVE INDUSTRIE VOOR DE REGIO EN HAAR INWONERS. DE OPENBAAR TOEGANKELIJKE EXPO VAN CREATIEF PROFESSIONALS EN PAS AFGESTUDEERD TALENT wordt mede mogelijk gemaakt door onderstaande betrokkenen

CIBAP - GRADUATES
Cibap Graduates trekt dit jaar de Zwolse Spoorzone in. De eindexamenexpositie van de vakschool voor vormgeving is van 24 juni t/m 11 juli te zien in Perron038. Er is werk van zo’n vijftig studenten te zien: eigen meesterstukken en bedrijfsopdrachten. Van mediavormgeving tot fotografie en film en van meubel- en productdesign tot ruimtelijke vormgeving en restauratie/decoratie schilderen. In de binnenstad is daarnaast in onder meer de Made by Cibap winkel aan de Papendwarsstraat eindwerk te zien dat studenten in multidisciplinaire groepen maakten. Een glazen container op het stadhuisplein toont tot slot een mooie dwarsdoorsnede van de Graduates van Cibap te bieden hebben. Cibap Graduates 2021 is uiteraard 24 uur per dag te bekijken op graduates.cibap.nl en protozwolle.nl

CREATIVE WORKS
Creative Works Regio Zwolle wordt door een enthousiast team van regionale creatieve professionals op poten gezet: de eerste regionale brancheorganisatie in NL voor de creatieve sector. De creatieve sector kan met haar innovatie- en verbeeldingskracht mensen verbinden, in beweging krijgen en vertrouwen geven in de wereld van morgen. De sector is een onmisbare schakel in het geven van antwoorden op grote maatschappelijke vraagstukken en het bieden van een zinvolle betekenis aan nieuwe technologische mogelijkheden in alle sectoren. Creative Works is voor de tweede jaar op rij partner van Proto. Er exposeren dit jaar 50 creatieve professionals tijdens hét art & design event van Regio Zwolle.

DELTION COLLEGE - IN THE SPOTLIGHT
Van 24 juni tot en met 11 juli 2021 presenteert het Deltion College ‘In The Spotlight’. Vijfenveertig studenten uit verschillende creatieve opleidingen tonen hun werk in etalages en showroomcontainers in de Sassenstraat, op het Grote Kerkplein, in de Spoorzone en online op dit platform. Van Mode, Woninginrichting & Design en Meubel & Hout tot Mediavormgever, Animatie, Acteur, Muzikant, Sign en Gamedeveloper. Allemaal unieke talenten met hun eigen kwaliteiten en identiteit. Klaar voor de volgende stap in hun carrière tonen zij hoe ze creativiteit, innovatie en technisch vakmanschap op hun eigen wijze met elkaar hebben verbonden.

LANDSTEDE MBO
Landstede MBO neemt deel aan PROTO 2021 met de opleidingen: Fotograaf, AV-specialist, Mediavormgever en Specialist Mode Maatwerk. Van jurken tot een indrukwekkend drieluik en van vormgeving voor een festival tot toffe illustraties: de studenten van de verschillende opleidingen pakken hun moment om Zwolle te laten zien wat ze kunnen. Creativiteit zit ‘m soms ook in belangrijke details!

ARTEZ ART & DESIGN ZWOLLE
Van 1 t/m 11 juli organiseert ArtEZ Art & Design Zwolle opnieuw de eindexamen expositie bij Academiehuis in de Grote Kerk, in het hart van Zwolle. De Grote Kerk is de stadskerk waar educatie, kunst, zingeving en on­dernemen met elkaar verbonden worden. Daarom is deze plek bij uitstek geschikt voor de tentoonstelling van afstudeerders van de Zwolse kunstacademie. Er is werk te zien van afstudeerders van de opleidingen: Animation Design, Comic Design, Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV), Graphic Design, Illustration Design, Interieurarchitectuur, Interieurvormgever (Associate degree) en de master Interieurarchitectuur (Corporeal).

In de grote kerk is een verhoogde vloer gebouwd waar je naast het werk van onze studenten ook een prachtige uitkijk over de kerk te zien krijgt. De expositie is niet alleen fysiek te bewonderen maar ook online. Studenten presenteren zich op een eigen online pagina. Daarnaast kan je de tentoonstelling zien d.m.v. een droneopname, 360 graden wandeling door de kerk of meedoen aan een thema rondleiding. Voor meer informatie kijk op: ArtEZ Art & Design Zwolle finals expositie in Grote Kerk – ArtEZ finals

ZONE.COLLEGE
Zone.college doet ook dit jaar met veel plezier mee aan PROTO. Zes kransen van studenten van de opleiding Bloem, groen & styling worden dit jaar tentoon gesteld. De krans maakt deel uit van het eindexamen van de studenten. Voor het examen hebben ze drie arrangementen gemaakt, een rouw of bruidsarrangement, een planten arrangement en een krans. Voor het maken van de krans mochten ze hun fantasie de vrije loop laten gaan. De enige voorwaarde was dat de kransen een langere houdbaarheid moeten hebben en dat ze daarom voor 40 procent uit levend en 60 procent uit niet levend materiaal moeten bestaan. Kom jij hun werk ook bekijken?

WINDESHEIM
Studenten Bouwkunde en IPO (Industrieel Product Ontwerpen) exposeren in 15 bushokjes door het centrum. Daarnaast zijn afstudeerposters van deze studenten te zien bij Odeon, Brainz en aan het Celeplein, achter het gebouw van IPO in de Koestraat/ Praubstraat.

Bij het afstudeeronderzoek van Bouwkunde staan hedendaagse vraagstukken centraal. Duurzaamheid wordt door studenten Bouwkunde uitgewerkt in reële opgaves uit de praktijk en zijn heel divers; van transformatie, uitbreiding, renovatie, tot het ontwerpen van nieuwe architectuur. Na het behalen van het diploma van bouwkundig engineer gaan sommige studenten nog een Master volgen om architect te worden.

De IPO studenten presenteren bij PROTO hun nieuwe ontwerpen: van exclusieve lamp tot radio voor dementerenden, van e-bike-ophangsysteem, cargobike, circulair bijenhotel of nieuw biologisch afbreekbaar materiaal als plasticvervanger. De projecten zijn onderbouwd met onderzoek en ontworpen volgens de visie van de studenten, vaak met circulaire en duurzame uitgangspunten.

STICHTING ZAP - ZWOLSE ARCHITECTUUR PODIUM
Het Zwols Architectuur Podium (ZAP) is een onafhankelijke stichting met als doel architectuur en stedenbouw in de breedste zin van het woord onder de aandacht van het publiek te brengen.

Dit doen we in en rondom Zwolle. We bieden geïnteresseerden inzicht in hoe een bouwwerk of gebied tot stand is gekomen. Dat alles leidt tot betrokkenheid voor deze woonomgeving en tot goede, soms betere en misschien wel nieuwe inzichten.

Vanuit deze doelstelling organiseren wij de tweejaarlijkse Architectuur Biënnale Zwolle en zijn wij partner bij PROTO.

Hoe treffend was het thema ‘Uitgesteld verlangen’ voor de Architectuur Biënnale Zwolle (ABZ) in 2020. Deze tweejaarlijkse expositie kon immers niet doorgaan. En ook dit jaar niet in de prachtige vorm die de gezamenlijke architecten in Zwolle bedacht hadden. Maar we kijken wel alvast vooruit naar 2022 en we blikken terug op het thema ‘Bruggen’ van 2016 en ‘Stegen’ van 2018. Locatie voor deze zomerexpositie is het Broerenkerkplein, waar in 2022 ook Biënnale wordt gehouden.

De kracht van deze zomerexpositie zit in de eenvoud, duidelijke boodschap en uitstraling. De magie van de locatie, de kleine maquette en de films van de bijzondere transformaties tijdens de vorige Biënnales zullen de bezoekers nieuwsgierig maken naar de Biënnale in 2022. De zomerexpositie wordt georganiseerd door het BNA architectennetwerk COZA ism ZAP. Het organiserende team bestaat uit acht Zwolse architecten namens architectenbureaus, waaronder leden van het Zwols Architectuur Podium. De ABZ zomerexpositie vindt plaats van 24 juni tot 11 juli en sluit aan bij de route van PROTO.

Proto Zwolle // 24 juni t/m 10 juli //
Proto Zwolle // 24 juni t/m 10 juli //