×
Home Blokkenschema Locaties Uitgelicht werk Ontdek Kennisfestival Changemakers Hooked Art flow Zwolle

Transformatie Het Boschhuis

Het Boschhuis staat aan de rand van het Veluwe gebied in Nunspeet. De huidige gebruiker vertrekt begin 2022 uit het pand. Er ligt een ontwerpopgave voor een nieuwe invulling aan het Boschhuis binnen de bestaande bestemming: maatschappelijk.

Het voormalig koloniehuis heeft een rijke geschiedenis en is oorspronkelijk gebouwd als sanatorium met als functie een opvang locatie voor de zogeheten ‘Bleekneusjes’. Het zijn arme stadskinderen die in de vakantieperiode naar de koloniehuizen worden gestuurd. De kinderen kunnen in een natuurlijke omgeving zowel mentaal als fysiek aansterken en weerbaar worden gemaakt voor de maatschappij.

Het Boschhuis is een plek waar sinds de oprichting care zorg altijd de voornaamste functie is geweest. Met het transformeren naar een zorghotel wordt deze gedacht doorgezet naar de toekomst, maar wordt de functie van het gebouw aangepast naar de huidige vraag van type zorg in de maatschappij. Er wordt een nieuwe invulling gegeven aan het Boschhuis die een bijdrage kan leveren aan de omgeving Nunspeet en ook rechtdoet aan de historische waarde van het pand.

Het resultaat van de ontwerpopgave is een definitief ontwerp van een zorghotel. Gezien de grootte van het programma is er een stuk additie toegevoegd aan het bestaand object. Op de begane grond van het gebouw ontstaat een multifunctionele plint waar zowel de dag gast als de bezoeker van het zorghotel elkaar ontmoeten.

Windesheim Bouwkunde

Waar kan ik dit werk in de stad bekijken?

routekaart
0006 Jonas Aron Foto Hansvander Woerd 06

Jonas Nijland & Aron de Lange

Windesheim, Bouwkunde. Locatie 15, Perron 038

Misschien ook interessant?

Overzicht van al het werk
Proto Zwolle // 24 juni t/m 10 juli //
Proto Zwolle // 24 juni t/m 10 juli //