×
Home Werk Ontdek Info Talenten

jonick vasse
FASHION DESIGNER

Wat maakt je een talent?
Mijn kledinglijn die ik voor mijn afstudeerwerk heb gemaakt heeft een verhaal. ‘Fashion has no rules’. Je mag het zelf bepalen wat je aantrekt. Als je je maar goed erin voelt. Er is geen verschil in wie je bent of wat je gelooft, je bent toch gelijk. Ik heb drie thema’s in mijn customized jassen verwerkt LHBTI, Feminisme en Black Lives Matter.

Vertel eens wat over je werk
Ik maak het liefst maatwerk jassen. Ik maak vooral tops, truien in urban style. Vaak ook met invloeden vanuit mijn geboorteland de Filipijnen. Dat zie je bijvoorbeeld terug in mijn truien waarop je het zonnesymbool ziet dat op de Filipijnse vlag staat.

Hoe raak je geïnspireerd?
Ik ben op veel verschillende manieren met creativiteit bezig. Ik schilder en teken veel. Ik lees veel boeken, kijk op het internet. Ik voed me met van alles wat ik zie. Creativiteit ontwikkel je door vooral heel veel te doen en te oefenen.

Wie is je grote voorbeeld?
Ik ben wel onder de indruk van het werk van Virgil Abloh. Hij is de ontwerper van Off White. Hij heeft veel oog voor details. Dat inspireert mij ook om goed na te denken over de subtiele details van een ontwerp. In mijn leven is mijn vader ook een groot voorbeeld voor me. Hij is ondernemer en weet als geen ander hoe je van niets, iets kan maken. Dat vind ik bijzonder knap. Ik hoop zelf ook zo te leren ondernemen.

Schuilde er altijd al een modeontwerper in jou?
Als kind was ik al met mode bezig. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een lelijke broek aan moest van mijn moeder. Ik dacht toen al “Dit moet anders”.

Ik ben sindsdien altijd met kleding bezig geweest. Ik wilde er op de middelbare school al anders uit zien. Op mijn 15e had ik al mijn eerste customized spijkerjas ontworpen en gemaakt. Deze heb ik natuurlijk nog steeds. Dat wordt later hopelijk een collectors item.

Pas toen ik basis vmbo-techniek had gedaan, was ik gemotiveerd om ook nog de kaderopleiding te doen. Ik wilde namelijk naar de mode-opleiding. Vanaf toen ging het vanzelf en was leren ook niet meer zo’n struggle.

Ik liep het afgelopen jaar stage bij ‘Change at wear’ in Amsterdam. Ik mocht daar de illustraties maken voor een jas voor Lady Gaga! Wanneer ze hem precies gaat dragen weten we nog niet, maar dat is wel een bijzondere ervaring. Ik kreeg er tijd om aan mijn eigen collectie te werken. Wil je het zien? @abad-label

Waar zien we je over 5 jaar?
Mijn label Abad is dan groot en bekend. Ik lig met mijn urban style kleding in veel winkels. Mijn kleding zet aan tot creativiteit, je kan er jezelf in zijn.

Jonick
Proto Zwolle // 24 juni t/m 11 juli //
Proto Zwolle // 24 juni t/m 11 juli //