×
Home Werk Ontdek Info Talenten

kaia hilberdink
FASHION TAILoR

Wat maakt je een talent?
Ik heb ontdekt dat ik een talent heb voor het naaien van kleding. Ik ben zelfs mijn eigen kledingreparatie bedrijf al gestart. Ik houd van maken en repareren, maar mijn echte passie is mantelpakken ontwerpen. Ontwerpen is leuk, maar vooral het maken daarvan daar word ik rustig van.

Hoe raak je geïnspireerd?
Ik volg veel op de socials, couture Instagram en bijvoorbeeld Dark Academia met alles wat over mode gaat. Ik kijk veel naar Pinterest en ik oefen echt veel. Daarin kom je ook nieuwe dingen tegen. Ik houd verder enorm van historische kostuums. Bepaalde dingen daaruit pas ik dan weer toe in eigentijdse stukken.

Wie is je grote voorbeeld?
Alexander MCQueen, radicaal Brits modeontwerper van dames- en herenkleding maar die is helaas in 2010 overleden.

Wat wilde je worden toen je klein was?
Misschien ook wel dit. Ik tekende vroeger al ontwerpen in van die TOP Model boeken. Ik kom uit een creatieve familie, mijn opa en oma schilderen en er wordt gehaakt en gebreid. Ik kreeg het dus mee.

Wat is creativiteit voor jou?
Geïnspireerd raken. Het maakt mij niet uit als iets niet vernieuwend is. Je kan altijd nieuwe varianten bedenken. Als het me maar gelukkig maakt, anderen inspireert of iets zegt over wat jij belangrijk vindt, bijvoorbeeld over de gemeenschap waarin je woont.

Wat is de toegevoegde waarde van creatieve makers volgens jou?
Sommige mensen kunnen niet goed met woorden zeggen wat ze te uiten hebben. Kunst kan voor iedereen vertellen wat je denkt of voelt. Je moet de kunst voor je laten spreken als je er zelf geen woorden voor hebt.

Wat gun je jouw omgeving?
Ik gun de wereld dat ze zonder computers kunnen. Dat je meer loskomt. De wereld zit niet in een computer, maar daarbuiten. De computer moet niet onze hele toekomst bepalen?

Waar zien we je over 5 jaar?
Dat weet ik nog niet. Ik denk dat ik dan nog steeds onderneem met mijn kleding reparatiebedrijf ‘Zogemaakt kledingreparaties'.

Kaia
Proto Zwolle // 24 juni t/m 11 juli //
Proto Zwolle // 24 juni t/m 11 juli //