×
Home Werk Ontdek Info Talenten

MIJKE TONNON
interieurarchitectuur

Wat maakt je een talent?
Mijn afstudeerwerk is ontstaan vanuit het idee dat de samenleving steeds meer aan het polariseren is. Ik dacht wat kan ik als ruimtelijk ontwerper doen om mensen weer met elkaar in gesprek te laten gaan. Dat heeft een serie objecten met verschillende karakter opgeleverd die de dialoog op diverse manieren versnellen. Ik zou het mooi vinden als ik hier echt iets mee kan betekenen.

Vertel eens wat over je werk
Mijn project heeft 6 karakters. Deze objecten vormen plekken in de ruimte. Je kan erop staan of op zitten en je neemt het karakter aan. Bijvoorbeeld de wipwap die kan je inzetten bij tegenstellingen. Je hebt een tegenovergestelde mening maar je moet wel in balans blijven. Of je hebt bijvoorbeeld de held, een object waar je een paar treden hoger moet gaan staan. Dan voel je je gelijk al anders, sterker om je verhaal te doen.

Hoe raak je geïnspireerd?
Interieurarchitectuur is overal om je heen. Je creëert een nieuwe wereld, een nieuwe situatie en daarmee schrijf je ook een nieuw verhaal en maak je nieuwe herinneringen. Herinneringen komen samen in mijn leven net ook in architectuur. Ik houd ervan om verhalen te vertellen. Verhalen kunnen je raken.

Wie is je grote voorbeeld?
Ik heb meerder voorbeelden, maar iemand die ik bewonder is bijvoorbeeld John Heida. Je ziet in zijn objecten daar leeft iemand in. Hij schrijft korte verhaaltjes over de persoon die in zijn architectuur leeft.

Wat kenmerkt de architectuur van Mijke?
De definitie van architectuur is voor mij: “Daar waar de mens en de ruimte samenkomen”. In de ontdekking van de ruimte ontstaat het verhaal. Je gaat op een bepaalde manier met ruimte om. Het is daarmee verhalend. Mijn lelijke studentenhuis heeft haast nog meer betekenis dan het mooist ontworpen gebouw.

Schuilde er al een architect in jou toen je nog klein was?
Ik tekende en schreef ook al veel als kind. Ik tekende posters na van beroemde mensen.

Wat is creativiteit voor jou?
Ik heb voordat ik tot dit ontwerp kwam veel experimenten gedaan. Ik weet vaak niet wat ik precies ga maken. Ik maak maquettes, ga in gesprek met mensen en experimenteer. Uit het toeval komen de mooiste dingen naar boven.

Waar zien we je over 5 jaar?
Ik weet het nog niet. Ik ga dat ontdekken. Niet per se alleen maar architectuur. Ik vind de scheiding tussen kunst en architectuur ook interessant om te herontdekken. Ik zal in ieder geval schrijven om de wereld verhalen te vertellen.

Mijke
Proto Zwolle // 24 juni t/m 11 juli //
Proto Zwolle // 24 juni t/m 11 juli //